Google

Looker Studio: een uitgebreide gids voor datavisualisatie en analyse

In de wereld van data-analyse en -visualisatie is Looker Studio een krachtig en veelzijdig platform geworden dat bedrijven helpt om hun data om te zetten in waardevolle inzichten. Looker Studio, een product van Google Cloud, biedt robuuste mogelijkheden voor het maken van interactieve dashboards en rapporten. In dit artikel gaan we dieper in op wat Looker Studio is, de belangrijkste functies, hoe het zich verhoudt tot andere tools, en hoe je het optimaal kunt gebruiken voor jouw datavisualisatie- en analysebehoeften.

Wat is Looker Studio?

Looker Studio is een data-analyse- en business intelligence-platform dat organisaties in staat stelt om data te verkennen, analyseren en visualiseren. Het is ontworpen om data toegankelijk te maken voor iedereen in een organisatie, van data-analisten tot zakelijke gebruikers zonder technische achtergrond. Looker Studio maakt gebruik van SQL voor het uitvoeren van query’s op je data, maar biedt ook een gebruiksvriendelijke interface voor het bouwen van rapporten en dashboards zonder dat je diepgaande programmeerkennis nodig hebt.

Belangrijkste functies

 1. Geïntegreerde data connecties Looker Studio ondersteunt integratie met een breed scala aan databronnen, waaronder relationele databases, cloudopslag, SaaS-applicaties en meer. Dit maakt het mogelijk om data uit verschillende systemen samen te brengen en een holistisch beeld van je bedrijfsgegevens te krijgen.
 2. Krachtige data modelling Met Looker Studio kun je complexe datamodellen bouwen die de relaties tussen verschillende datapunten weerspiegelen. Dit stelt je in staat om diepgaande analyses uit te voeren en patronen in je data te ontdekken.
 3. Interactiviteit en customisatie Looker Studio biedt uitgebreide mogelijkheden voor het creëren van interactieve dashboards. Gebruikers kunnen widgets, filters en dynamische besturingselementen toevoegen om hun dashboards aan te passen aan specifieke behoeften. Dit verhoogt de betrokkenheid en maakt het gemakkelijker om inzichten te delen.
 4. Toegangsbeheer en veiligheid Looker Studio beschikt over robuuste beveiligingsfuncties en toegangsbeheer. Je kunt de toegang tot gegevens en dashboards beperken op basis van rollen en permissies, waardoor je gevoelige informatie beschermt en ervoor zorgt dat gebruikers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben.
 5. Samenwerking en delen Looker Studio maakt het eenvoudig om rapporten en dashboards te delen met teamleden en belanghebbenden. Gebruikers kunnen samenwerken aan dezelfde projecten, opmerkingen toevoegen en feedback geven, wat de efficiëntie en samenwerking binnen teams verbetert.

Looker Studio versus andere tools

Looker Studio wordt vaak vergeleken met andere data-analyse- en visualisatietools zoals Tableau, Power BI en Google Data Studio. Hier zijn enkele onderscheidende kenmerken:

 • Tableau: Tableau staat bekend om zijn geavanceerde visualisatiecapaciteiten en gebruiksvriendelijke interface. Looker Studio biedt vergelijkbare visualisatiemogelijkheden, maar onderscheidt zich door zijn sterke datamodelleringsmogelijkheden en naadloze integratie met Google Cloud-producten.
 • Power BI: Power BI, een product van Microsoft, biedt uitgebreide integraties met Microsoft Office en Azure. Looker Studio is echter sterker geïntegreerd in het Google-ecosysteem, waardoor het een betere keuze is voor organisaties die al gebruik maken van Google Cloud-services.
 • Google Data Studio: Google Data Studio is een gratis tool voor datavisualisatie, ook van Google. Hoewel het eenvoudiger te gebruiken is, biedt het niet dezelfde diepgang in data-analyse en modellering als Looker Studio. Looker Studio is meer geschikt voor complexe analyses en grotere datasets.

Hoe gebruik je het?

 1. Dataconnecties instellen Begin met het verbinden van je databronnen aan Looker Studio. Dit kan variëren van databases zoals MySQL, PostgreSQL tot cloudoplossingen zoals Google BigQuery en Snowflake.
 2. Datamodellen bouwen Gebruik de modelleringstools van Looker Studio om je gegevens te structureren. Definieer relaties tussen tabellen en creëer berekende velden om specifieke inzichten te verkrijgen.
 3. Rapporten en dashboards creëren Maak interactieve dashboards door gebruik te maken van de drag-and-drop-interface. Voeg grafieken, tabellen en andere visualisaties toe om je gegevens duidelijk en aantrekkelijk te presenteren.
 4. Interactiviteit toevoegen Voeg filters en dynamische elementen toe om gebruikers de mogelijkheid te geven om de data te verkennen en op maat gemaakte inzichten te verkrijgen.
 5. Samenwerken en delen Deel je dashboards met teamleden en belanghebbenden. Gebruik de ingebouwde samenwerkingsfuncties om feedback te verzamelen en je rapporten te verbeteren.

Voordelen van het gebruik van Looker Studio

 • Betere besluitvorming: Door data inzichtelijk te maken, kunnen bedrijven betere en geïnformeerde beslissingen nemen.
 • Tijdsbesparing: Automatisering van rapportage en visualisatie bespaart tijd en verhoogt de efficiëntie.
 • Toegankelijkheid: Looker Studio maakt data toegankelijk voor een breder publiek binnen een organisatie, ongeacht technische expertise.
 • Schaalbaarheid: De tool kan omgaan met grote datasets en complexe analyses, wat het ideaal maakt voor groeiende bedrijven.

Looker Studio is een krachtige tool voor datavisualisatie en analyse die bedrijven helpt om hun data te benutten voor betere inzichten en besluitvorming. Met zijn robuuste functies, gebruiksvriendelijke interface en naadloze integratie met Google Cloud, is het een waardevolle aanvulling voor elke organisatie die haar data-analyseprocessen wil verbeteren. Of je nu een data-analist, een zakelijke gebruiker of een IT-professional bent, Looker Studio biedt de tools en mogelijkheden om je data op een effectieve en efficiënte manier te analyseren en te visualiseren.