TikTok adverteren

Succesvol adverteren op TikTok

TikTokTikTok, het populaire platform voor korte video’s, heeft de wereld stormenderhand veroverd. Met meer dan een miljard actieve gebruikers per maand biedt TikTok een enorme kans voor adverteerders om hun merk onder de aandacht te brengen van een jong, betrokken publiek. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over TikTok ads, van de basisprincipes tot geavanceerde strategieën en het aanmaken van een succesvolle campagne.

Wat zijn TikTok Ads?

TikTok ads zijn advertenties die verschijnen in de feed van TikTok-gebruikers. Deze advertenties kunnen verschillende vormen aannemen, zoals korte video’s, branded hashtags, en gesponsorde challenges. Ze zijn ontworpen om naadloos in de contentstroom van TikTok te passen, waardoor ze minder opdringerig zijn en beter worden ontvangen door gebruikers.

Voordelen van adverteren op TikTok

 1. Grote en betrokken doelgroep: TikTok heeft een jong en actief publiek. Meer dan 60% van de gebruikers is onder de 30 jaar, wat het een ideaal platform maakt voor merken die zich richten op Gen Z en Millennials.
 2. Creatieve mogelijkheden: TikTok’s unieke format moedigt creatieve en interactieve advertenties aan. Merken kunnen gebruikmaken van muziek, effecten en filters om hun boodschap op een boeiende manier over te brengen.
 3. Hoog engagement: Gebruikers besteden gemiddeld 52 minuten per dag aan de app, en de betrokkenheid op TikTok is aanzienlijk hoger dan op veel andere sociale media platforms.
 4. Geavanceerde targeting: TikTok biedt geavanceerde targetingopties, waardoor adverteerders hun campagnes kunnen richten op specifieke demografische groepen, interesses en gedrag.

Soorten TikTok Ads

 1. In-Feed Ads
  • Deze advertenties verschijnen in de feed van gebruikers terwijl ze door video’s scrollen. Ze kunnen maximaal 60 seconden duren, maar de meeste zijn tussen de 9 en 15 seconden. In-feed ads ondersteunen call-to-action (CTA) knoppen die gebruikers kunnen doorsturen naar een website of app-downloadpagina.
 2. TopView Ads
  • TopView ads zijn de eerste advertentie die gebruikers zien wanneer ze de app openen. Deze advertenties kunnen tot 60 seconden duren en bieden een volledige schermervaring zonder afleiding, waardoor ze ideaal zijn voor het verhogen van merkbekendheid.
 3. Branded Hashtag Challenges
  • Branded hashtag challenges moedigen gebruikers aan om content te maken rond een specifiek thema of actie, gebruikmakend van een merkgerelateerde hashtag. Deze challenges kunnen viraal gaan, wat resulteert in duizenden of zelfs miljoenen gebruikersinteracties.
 4. Branded Effects
  • Merken kunnen aangepaste filters, lenzen en speciale effecten creëren die gebruikers aan hun video’s kunnen toevoegen. Dit verhoogt de merkbetrokkenheid en maakt de interactie leuk en boeiend.
 5. Spark Ads
  • Spark ads stellen merken in staat om organische TikTok video’s te promoten, inclusief hun eigen content of content van andere gebruikers met toestemming. Dit maakt het mogelijk om populaire video’s te versterken en een breder publiek te bereiken.

Hoe maak je een TikTok Ad Campagne aan?

TikTok ads aanmakenStap voor stap gids voor het aanmaken van een TikTok ad campagne:

 1. Maak een TikTok Ads account aan
  • Ga naar de TikTok Ads Manager en meld je aan met je gegevens. Vul alle benodigde informatie in om je account te verifiëren.
 2. Maak een nieuwe campagne
  • Klik op de knop “Create” om een nieuwe campagne te starten. TikTok biedt drie doelstellingen: Traffic, Conversions, en App Installations. Kies de doelstelling die het beste past bij je marketingdoelen.
 3. Bepaal je budget en schema
  • Stel je budget in voor de campagne. Je kunt kiezen voor een dagelijks budget of een totaalbudget. Vervolgens selecteer je de datums waarop je campagne actief moet zijn.
 4. Maak een advertentiegroep aan
  • Binnen je campagne kun je meerdere advertentiegroepen maken. Hier stel je de targetingopties in, zoals locatie, leeftijd, geslacht, interesses en apparaat. Je kunt ook een bodstrategie kiezen die past bij je budget en doelstellingen.
 5. Maak je advertentie
  • Upload je video of creëer een nieuwe met behulp van TikTok’s ingebouwde video-editor. Voeg aantrekkelijke CTA-knoppen toe en zorg ervoor dat je video de aandacht trekt binnen de eerste paar seconden. Geef ook de URL op waar gebruikers naartoe worden geleid na het klikken op de advertentie.
 6. Optimaliseer je advertentie
  • Voordat je de advertentie live zet, bekijk je de preview om te zien hoe deze eruit zal zien in de TikTok feed. Pas indien nodig aan om ervoor te zorgen dat je advertentie er professioneel uitziet en de juiste boodschap overbrengt.
 7. Launch je campagne
  • Nadat je alle details hebt ingevuld en tevreden bent met de preview, klik je op “Submit” om je campagne te lanceren. Je advertentie zal worden beoordeeld door TikTok voordat deze live gaat.

Beste praktijken voor TikTok Ads

 1. Houd het kort en krachtig
  • TikTok gebruikers hebben korte aandachtsspannen. Zorg ervoor dat je boodschap binnen de eerste paar seconden duidelijk is.
 2. Wees authentiek en creatief
  • TikTok staat bekend om zijn authentieke en onbewerkte content. Probeer niet te formeel of commercieel te zijn; wees creatief en speel in op trends.
 3. Gebruik muziek en geluidseffecten
  • Muziek is een groot onderdeel van de TikTok ervaring. Gebruik populaire nummers of geluidseffecten om je advertentie aantrekkelijker te maken.
 4. Test verschillende variaties
  • Maak meerdere versies van je advertentie met verschillende visuals en tekst om te zien welke het beste presteert.
 5. Analyseer en optimaliseer
  • Houd de prestaties van je advertenties bij met behulp van TikTok’s analytische tools. Optimaliseer voortdurend door de slecht presterende advertenties te verwijderen en meer budget toe te wijzen aan de best presterende.

Voorbeelden van succesvolle TikTok campagnes

 1. Guess #InMyDenim Challenge
  • Guess was een van de eerste merken die een branded hashtag challenge lanceerde op TikTok. De #InMyDenim challenge moedigde gebruikers aan om video’s te maken waarin ze hun favoriete Guess denim-outfit toonden. Deze campagne resulteerde in duizenden gebruikersvideo’s en miljoenen weergaven, waardoor de merkbekendheid enorm toenam.
 2. Chipotle’s #GuacDance
  • Chipotle lanceerde de #GuacDance challenge om National Avocado Day te vieren. Gebruikers werden aangemoedigd om te dansen en hun liefde voor guacamole te tonen. De campagne ging viraal, met meer dan 250.000 video’s die in de eerste week werden ingediend en 430 miljoen video starts.
 3. NBA’s TikTok strategie
  • De NBA heeft een sterkere aanwezigheid op TikTok opgebouwd door een mix van hoogtepunten, behind-the-scenes beelden en humoristische content te delen. Dit heeft hen geholpen om miljoenen volgers te verzamelen en hun fanbase te betrekken op een meer informele manier.

TikTok ads vs. andere Social Media Ads

Het biedt unieke voordelen ten opzichte van andere sociale media platforms:

 1. Creativiteit en engagement: De nadruk op creatieve, korte video’s zorgt voor een hogere betrokkenheid in vergelijking met traditionele advertenties op platforms zoals Facebook en Instagram.
 2. Jonger publiek: TikTok heeft een jonger demografisch profiel, wat ideaal is voor merken die zich richten op Gen Z en Millennials.
 3. Virale potentieel: De mogelijkheid om virale trends en challenges te creëren is groter op TikTok dan op andere platforms, dankzij het algoritme dat inhoud snel verspreidt.

TikTok ads bieden een krachtige manier om een jong en betrokken publiek te bereiken met creatieve en interactieve content. Door de verschillende soorten advertenties en geavanceerde targetingopties kunnen merken hun boodschap effectief overbrengen en hun merkbekendheid vergroten. Met de juiste strategie en een goed uitgevoerde campagne kunnen TikTok ads een aanzienlijke impact hebben op je marketingresultaten. Begin vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden van TikTok ads en zie hoe het je merk naar nieuwe hoogten kan brengen.